
Axel Hedenlunds medalj. För förtjänstfull pointeruppfödning
[2010]
ATT FÖDA UPP HUNDAR ÄR ETT LOTTERI, DET FINNS INGA GARANTIER SÅ JAG HOPPAS….
Nu när jag har tre SKL tikar kan jag var kaxig och säga, -man bara ska avla på tikar som på jaktprov visat att de tillhör de bästa.
Den bästa avelstiken jag haft var Jenny Speed Queen ( 3 avkommor i SKL, av 5 födda) hon var själv omeriterad på jaktprov, med en 2.a på utställning.
Oavsett så tycker jag att en avelstik bör ha egenskaper över snittet…
Mina tankar om avel/krav på mina avelstikar.
Den viktigaste egenskapen är mentaliteten. De skall vara trevliga sällskapshundar hemma. De skall vara tysta i hundgården och i koppel på jakt och jaktprov (inte att förväxla med att de piper efter husse eller matte när de för annan hund).
När hunden släpps är det bara jakt och att finna fågel som gäller.
Ingen tiks egenskaper som dålig mentalitet, sjukdomar eller annat oönskat beteende kan uppvägas med att den är en bra jakthund och eller premier. Man kan inte fixa det genom att använda en bra hanhund. Min teori är man man kan inte kompensera något mindre bra med topp egenskaper. Det dåliga ser ut att nedärvas oavsett.
Det som kommer efter mentalitet är viltfinnarförmåga, en hund kan springa hur fort och snyggt som helst (fart o stil) men har den inte viltfinnarförmågan blir den oavsett slagen av viltfinnaren. Viltfinnare ger fler antal ripor i säcken och oftast fler fågeltagningar på jaktprov.
Självklar vill man ha allt men för mig är viltfinnarförmågan det viktigaste samt hundens sätt att använda sig av vind och terräng.
Fart & stil är ett plus.
Så till den omdiskuterade exteriören, jag har varit på ett antal utställningar genom åren.
Flera ”stora” framgångar har det också blivit, MEN…. För mig är en stark kropp med mycket lungkapacitet det viktigaste.
En bra eller mycket bra frambensvinkel, skuldra/armbåge med lång vinklad mellanhand är något jag önskar.
Utsidan på huvudet har för mig ingen betydelse, det är insidan som räknas.
Visst tackar man och tar emot och är glad när man har en enligt standarden och domare snygg hund. Men det är hur hundens konstruktion som är viktigt.
Hållbarhet på jakt och om hunden orkar jaga länge tror jag är en hund som är riktigt byggd. Att Pointern skulle vara mera ömtålig på ben och tassar än andra raser är skitsnack. Vissa individer med exteriöra avvikelser och vissa som springer som ”galningar”, hundar som utan eftertanke vräker sig in i stenskravel och rusar utöver stup, självklart gör de sig illa. Det finns linjer med mer ömtålig hud och tassar, även de ser man på andra raser.
Jag försöker finna hanhundar som har det för mig viktiga engenskaperna, för att förstärka det ytterligare på mina tikar.
Kom i håg att alla hundar har fel och brister, lycklig är den som är nöjd med sin friska och duktiga jakthund
2019
Idag nästan tio år efter att jag skrev texten ovanför, har jag samma värderingar. Det jag upptäckt är att det finns otroligt få hanhundar som håller måttet.
Mina mått!!! Förutom de beskrivna egenskaper jag önskar har jag insett vikten av hur hanhunden är ”avlad” Det räcker inte att den är en bra individ. Den måste ha en god tiklinje bakom sig. En tiklinje som i flera generationer producerat bra hundar och mycket gärna hundar med tidigt utvecklade jaktliga egenskaper.
Jag har även nu erfarenhet av att den bästa tiken parat med den bästa hanhunden inte behöver bli de bästa valparna, linjer måste passa tillsammans.
Det är inte enkel matematik att föda upp hundar, det måste till en hel del tur, bland annat med tur med valpköpare. Man behöver en känsla, intuition och en egen målsättning på vad man önskar och inte önskar i generationer framåt. Dock blir det inte alltid som man tänkt sig, ibland måste man tänka om och i vissa fall börja om.
Sjukdomar och oönskat beteende kan dyka upp där man minst anat det.
Om du ska köpa valp, köp valp i kombinationer vars föräldrar och syskon visat sig var bra nedärvare samt bra jakt och provhundar med många olika förare.
Kennel Borgeflon erövrade 2018 den tredje ” Axel Hedenlundmedaljen” för förtjänstfull pointeruppfödning. Det krävs minst 3st unghundar med 1:a pris på jaktprov samt minst good på utställning för att kunna vara med och tävla om det finaste priset Svenska Pointerklubben förvaltar.